Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Bodø Spektrum KF samarbeider med NTNU/SIAT i et spennende ENØK prosjekt

Tiltakene som foreslås av NTNU/SIAT kan gi store besparelser på energi og vannforbruket i Nordlandsbadet, sier daglig leder Steinar Bang Hansen.

Høsten 2018 ble det gjennomført en analyse av vann- og energihusholdning i et utvalg av bade- og svømmeanlegg knyttet til Badelandene. Analysen viser at Nordlandsbadet ligger høyt på både vann- og energiforbruk sammenlignet med tilsvarende anlegg i Norge.

Det ble på grunnlag av dette bestemt at NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet)/SIAT (Senter for idrettsanlegg og teknologi), i samarbeid med oppdragsgiver Bodø Spektrum KF skulle gjennomføre en analyse av anlegget med sikte på mulig beskrivelse av avvik, og utarbeidelse av forslag til tiltak for å styrke Nordlandsbadets driftsøkonomi.

Oppdragsansvarlig ved NTNU/SIAT er overingeniør Bjørn Aas.


Foto: Bjørn Aas, overingeniør, fagansvarlig idrettsanlegg, SIAT.

Tilstandskontroll er utført med referanse til forsknings- og utviklingsarbeid gjort ved SIAT de siste 10 år og resultater som er verifisert gjennom utførte prosjekter.

NTNU/SIAT har i analysen foreslått en rekke tiltak for å redusere både vann- og energiforbruk. Noen av tiltakene kan iverksettes snart med relative små midler, andre kreves større endringer i Nordlandsbadets tekniske installasjonene.

I den økonomiske vurderingen som foreligger i rapporten, mener oppdragsansvarlig ved NTNU/SIAT  at Nordlandsbadet bør etter ombygging ha en ambisjon om å redusere sitt energibehov med min. 30%, gjerne 40-45%. Tilsvarende bør vannforbruket kunne reduseres med min. 40%.

 

Her kan du lese mer om SIAT. 

Aktuelt